Vierailija

Vierailija

ESITYS HÄMEENLINNAN VANKILASSA 2016

Kuka minä olen? Eihän minulla ole mitään yhteistä edes itseni kanssa? Seison siis itseni takana? Vierailija pohtii häilyvää, epäselvää, ristiriitaista identiteettiä. Esitys tulee iholle asti ja on mahdollisuus läsnäolevaan kohtaamiseen. Esityksen sisältö on noussut työryhmältä sen intresseistä, aiheista ja kysymyksistä käsin. Työryhmässä oli mukana sekä Hämeenlinnan vankilan naisvankeja että vankilan henkilökuntaa. Työryhmämme sai apurahan ryhmälähtöisen esityksen valmistamiseen Suomen Kulttuurirahastolta helmikuussa 2016.

 

Käsikirjoitus: Työryhmä
Ohjaus: Annukka Valo
Musiikki: Eero Aakala
Liikemateriaali: Työryhmä, Marjo Isotalus, Kaisa Ritola

Esiintyjät: Hämeenlinnan vankilan naisvankeja, Marjo Isotalus ja Eero Aakala

 

Työryhmän kommentteja esitysprosessista:

On yllättävän hienoa soittaa harmonikkaa samalla kun kuusi ihmistä kiemurtelee ja muuttaa muotoaan sen tahtiin. Tanssijat joiden vapaus on riistetty löytävät musiikista jotain minkä analysoiva muusikko tulee helposti riistäneeksi itseltään. Ryhmäläisten heittäytymistä ja mielikuvitusta on ollut herättävää seurata.

– Eero

 

Ihmisten heittäytyminen ja yhteinen uutta luova flow kurin ja kontrollin yhteisössä on jotakin ainutlaatuista, joka koskettaa.

– Annukka

 

Hämmentävä hetki, kun huomaat ryömiväsi yhdessä muiden näyttelijöiden kanssa lattialla määrätietoisesti kohti jotain kiintopistettä, mitä ei ole ennalta sovittu. Sanaton sopimus, sanaton harjoitus, mieletön intensiteetti, joka vallitsi harjoituksesta harjoitukseen.  Antoisa kokemus, niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin.

– Marjo

 

”Aivan mielettömän mahtavaa työskentelyä alusta asti. Olen päässyt heittäytymään kunnolla ja siten päässyt yllättämään itsenikin positiivisesti. Aivan ihania ihmisiä on ollut mukana, jotka on uskonut ja innostanut alusta asti.”

 

”Teatteriprojekti on ollut mielenkiintoinen ja haastava, mutta harjoituspäiviä odottaa aina yhtä innolla! Kaikki on ollut uutta ja ihmeellistä. Silti ollut älyttömän hauskaa. Iso kiitos vetäjille!”

 

”Ennenkokematonta tekemistä, josta onnistumisen ilo+yhteinen fiilis – jaettu fiilis. Löytää itsestöön uusia ulottuvuuksia. ”Työn” tekemä vakavuus – kuinka tosissaan sen ottaa. Uusia tuttavuuksia.”

 

”Tää proggis on ollut tosi antoisa. Omaa itseään on oppinut tuomaan julki ja heittäytymään täysillä tuntemattomaan. Mä oon kokenut tän tosi vapauttavana, unohdin jopa sen, että olen vankilassa.”

 

”Sum summarum: Raskas henkisesti mutta todellakin vaivan arvoinen.”