Pahuudesta

Pahuudesta

Ihminen on ainoa eläin, joka kykenee erottamaan hyvän pahasta. Siten ihminen on ainoa eläin, joka kykenee tekemään pahaa.

Tutustumme näytelmässä roolihahmoihin Minä ja Sinä, tai tuttavallisemmin Mä ja Sä. Heitä esittävät Marjo Isotalus ja Karo Lauronen. Marjo on välillä Mä, välillä Sä, ja samoin Karo. Tällä työnjaolla he käyvät läpi huomattavan määrän erilaisia pahuuden kehitelmiä, joiden taustalla on työryhmän keräämää haastattelumateriaalia pahuuden eksperteiltä: vangeilta, rikollisuuden tutkijoilta ja lapsilta, jotka tunnetusti hallitsevat pahuuden kaikki lajit. Näytelmän ohjaa Annukka Valo. Näytelmän tekijät ovat riittävän pahoja itsekin, joten he eivät lähde moralisoimaan. Näytelmä ”Pahuudesta” on leikkisä tutkielma monenlaisista asetelmista, joissa rinnakkaiselo ja lähimmäisen kunnioitus luiskahtavat vastakohdikseen, piittaamattomuudeksi ja vahingoittamishaluksi.

Tällä näytelmällä ei ole loppuratkaisua. Loppuratkaisu on jokaisen omissa käsissä.

– Juha Hurme

 

PAHUUDESTA on pahuuden tematiikkaa käsittelevä kiertävä teatteriesitys. Se tuo fragmentein esille pahuuden eri muotoja ja ilmentymiä. Arkipäiväinen pahuus voi lymyillä parisuhteessa tai vaikkapa lasten välillä hiekkalaatikolla. Myös sota ja nälänhätä, hirmuteot ja vankilaan päätyneiden ihmisten ääni on esillä.

Pahuudesta-työryhmä keräsi esitysmateriaalia keväällä 2017 muun muassa haastatteluin. Haastateltavana olivat muun muassa Turun psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, psykiatri Hannu Lauerma, Vilppulan vankilan johtaja Samuli Laulumaa, Vilppulan vankilan vangit, vuosikymmeniä sota-ja kriisialueilta raportoinut journalisti Rauli Virtanen sekä yksittäiset nuoret ja päiväkoti-ikäiset lapset. Työryhmäämme kuului kirjailija-teatteriohjaaja Juha Hurme, joka työsti kerätyn haastattelu- ja tekstimateriaalin pohjalta näytelmäkäsikirjoituksen yhdessä työryhmän kanssa. Esitys on muodoltaan fragmentaarinen ja monitaiteellinen. Esityksen ohjasi Annukka Valo. Esityksessä nähdään näyttelijät Marjo Isotalus ja Karo Lauronen. Esitys on suunnattu yli 12-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Esityksen kesto on tunti.

Esitys on kiertänyt marraskuusta 2017 alkaen teattereissa ja vankiloissa. Ensi-ilta oli Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Vapaan Taiteen tilassa 3.11.2017 klo 19.00. Esitys on nähty Vapaan Taiteen tilan lisäksi muun muassa Kuopion, Vaasan ja Vilppulan vankiloissa, Vantaan Kulttuurikeskus Vernissassa, Vaasan Kulttuurikeskus Fannyssa ja Sysmän Kuurina- teatterissa.

 

Työryhmä

Käsikirjoitus: Juha Hurme ja työryhmä
Ohjaus: Annukka Valo
Koreografiat ja liike: Kaisa Ritola
Näyttelijät: Marjo Isotalus ja Karo Lauronen

 

Arvio Pahuudesta-esityksestä: